fredag 25 maj 2012

Chelsea Flower Show ur mitt perspektiv

 Jag har just kommit hem efter två dygn i London. Jag flög dit med RyanAir, det var hur smidigt som helst. Jag unnade mej ett enkelrum för 500 kr per natt på denna vackra gata i Westminster. Visst kan man förvänta sej att någon Jane Austen-figur ska komma ut ur ett av husen?


Jag ger här min bild av resan, utan att ha någon ambition att vara heltäckande eller objektiv. Apropå objektiv, så hade jag bara min lilla canon kompaktkamera med mej.
Skälet till resan var att jag ville besöka Chelsea Flower Show. Det var lite bökigt att ta sej dit, för det var inställda tåg i tunnelbanan pga ett signalfel (låter det bekant?)
En lustig detalj är att jag pratade med en asiatisk tjej på en perrong, långt från mässan. Hon hade liksom jag stigit på fel tåg och kommit tillbaka till ursprungsstationen igen. Vi nämnde inte mässan alls. Men några timmar senare möttes vi inne på mässområdet och blev lika förvånade båda två! Bland alla dessa tiotusentals personer!

Detta foto är från den trädgård som utsågs som den bästa utställningsträdgården. Den röda vallmon blev väldigt populär! 
 Det var fler försäljningsstånd än jag väntat mej. Mycket kläder, redskap, smycken, tavlor och pynt. Och färre visningsträdgårdar än jag väntat.
Men den här tyckte jag om! Nästa bild visar samma trädgård. Tjusig färgskala!

I mässkatalogen finns mer information om alla trädgårdarna, och en så´n där kod man kan scanna med mobilen och få fram en lista på alla växter. Smart!

















 Inne i det enorma utställningstältet var det stora montrar med olika växtgrupper. Här grönsaker från Jersey, presenterade på väldigt imponerande vis!
 En hel vägg med narcisser...
 ...och förstås en hel massa tulpaner, här `Angelique `. Vill ha!
 Luktärter fanns det gott om och denna, `Sarah Kennedy`ska finnas hos mej nästa sommar, jag köpte faktiskt med mej frörer! Det var förresten det enda jag köpte på mässan, förutom en hel del i fikaväg för att orka hålla igång.


Det var nämligen 29 grader varmt den dagen! De som sålde solhattar gjorde goda affärer, och sjukvårdsteamen hade fullt upp, med alla som fick värmeslag!
Hostor tycker jag om! Denna heter `June`.
 `Fire Island`
och min stora favorit  `White Feather`. Tyvärr fanns ingen av dessa att köpa på plats.














 
Det här är väl tjusigt! Levande blommor, kombinerat med massor av band.

Det var verkligen imponerande hur alla utställare planerat, så att alla miljoner blommor skulle vara som allra vackrast just dessa 3-4 dagar! Inget överblommat här inte!










Jag gav mej ut i värmen igen. 


Det fanns gott om svenskar på mässan! Alla gick 2 och 2 och pratade oavbrutet, så det var inte svårt att känna igen dem. Men annars gick det att se på stilen också, svenskar har en viss stil.


Jag hörde talas om en svensk man som tappat bort sin fru inne på mässan. En "Bobby" (polis) försökte hjälpa honom, men det var inte lätt då han inte kunde någon engelska alls! Jag hoppas att det ordnade upp sej!
Det här är L`Occitane´s visningsträdgård, insprierad av Korsika. Det är svårt att fatta att hela utsällningen har byggts upp på två veckor! Innan dess var det bara en platt park... Och så ser det väl ut igen om en vecka!
 Detta torn var häftigt! Man kunde visst åka hiss upp till toppen! Man såg några människor där inne/uppe, men jag förstod inte vad som krävdes för att få komma in.
"The Telegraph Garden" i design av Sarah Price, kändes som en upphottad svensk björkdunge.
Trädgårdspynt i alla de former, denna häst hör väl till de mer svårplacerade!
Det fanns en gata uppbyggd, tänkt som kojor för växtletare på 1800-talet. Den här fanns alltså inte för ett par veckor sedan!








 Hälsning till Mimmi: Flower Power i häftig variant! Kolla nästa närbild!

I England finns det plantskolor som är specialiserade på alunrot! Det kan man ju förstå när man ser alla dessa varianter. 
Japansk lönn i bakgrunden, det fanns flera jag blev förtjust i! 
`Heucherella `är en korsning mellan alunrot och spetsmössa.

Jag hade glädje av en app i min Iphone, "Perenner", där kunde jag leta upp svenska namnet på alla tjusiga växter. Fungerar utan internet-uppkoppling.

Fortsättning följer i nästa inlägg!



 

3 kommentarer:

 1. Fina bilder Åsa! Det ser helt fantastiskt ut.
  Ally-Marie

  SvaraRadera
 2. Den där fjäder-funkian skulle göra sig bra hos mig också.

  SvaraRadera
 3. Låt mej få veta om du hittar dem, "Vespa"!

  SvaraRadera